Ahad, 21 Oktober 2012

Getuk Ubi Kayu



Getuk Ubi Kayu

Bahan-Bahannya (^_^)

:Ubi kayu secukupnya:Kelapa parut putih, gunakan kelapa sedikit muda
:Sedikit gula halus
:Bancuhan tepung untuk menggoreng (saya guna tepung gandum 3/4 cawan + Sedikit garam + 1 cawan air + sedikit 
:pewarna kuning sdikit, gaul sebati hingga tidak berbintil2 @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)

@Nak cecah sambal pn boleh..


Cara membuatnya :-)
1.Ubi kayu dikerat2, kupas kulit, cuci dan belah2, 

2.rebus bersama sedikit garam hingga empuk. Toskan dan letak dalam bekas.

3.Campur sedikit gula (anggaran 1 camca teh) dan juga kelapa parut putih. Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata.saya hancur kan gne garfu je, (Kalau tak nak goreng dengan tepung, boleh alih ke dalam loyang, tekan2 hingga padat, potong dan hidangkan).

4.Kemudian buatkan bentuk bebola (klu nk gunakan scoop ice cream untuk mendapatkan bentuk sekata pn boleh). Buat hingga siap.

5.Celup dalam bancuhan tepung,bancuhan hndaklah sedikt pekat xcair sangt n xpekat sangt dan goreng terendam hingga kuning keemasan.

6.Angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Hidangkan bersama sambal untuk minum petang atau pun sarapan pagi...

.selamat memcuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan