Bahan
Kulit dumpling (bolh ddapati di pasaraya2).
Untuk Inti:
#500g kucai, dipotong 1cm
#1 sb garam (gaulkan dgn kucai, perap selama 10 minit, cuci dan toskan)
36 ekor udang saiz sederhana, buang kulit
200g daging/ayam cincang
5-6 biji sengkuang cina, dibuang kulit dan dicincangkan
2-3 cm halia, dicincang
1/2 sk serbuk lada putih
1 sb kicap cair
1 sk minyak bijan
1 sb tepung ubi
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara2
Untuk Inti:
Masukkan semua bahan2 untuk inti kecuali udang ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga rata dan simpan di dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Masa nak balut baru masukkan udang.
Ambil sebiji doh, leperkan (10cm) dan letak inti di tengah2. Tutup hujung dia macam buat karipap.
Sapukan pinggan atau steamer degan minyak masak sebelum letak dumpling. Sapukan sedikit minyak pada permukaan dumpling supaya tidak melekat. Kukus selama 8-10 minit. Biar sejuk sedikit baru keluarkan dari pinggan / steamer.
Boleh juga lapiskan steamer dgn baking paper yg berlubang. Jika boleh, kukus dlm pinggan dan terus dihidangkan. Dumpling yg panas agak lembut, susah nak pindah dari satu pinggan ke pinggan yg lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan