Khamis, 18 Oktober 2012

Gnocchi Kentang



Gnocchi kentang

Bahan-bahan untuk Gnocchi: cukup untuk 3orang 
1/2 kg kentang
25 g mentega / saya tak letak pon
1 cawan tepung gandum
1 biji kuning telur dipukul
Keju Parmesan - parut (ikut suka kita nak letak ke tidak)


Cara-cara
1. Kupas kentang dan dipotong dadu. Rebus dalam periuk yang dilindungi sehingga tender. Toskan dan mash sehingga licin. 2. Kacau dalam mentega, telur dan tepung. Ketepikan
2. Gaul dalam mentega, telur dan tepung. Ketepikan. 
3. Pusingkan doh sejuk ke permukaan yg berupa dan membahagi kepada dua bahagian.
4. Roll doh ke dalam bersama-sama bentuk sosej. Potong doh saiz 1/2 inci. 
5. Tekan dengan belakang garpu untuk memberikan corak gnocchi tradisional / nak guna kayu pembuat kuih siput pun boleh
6. Masak air tambah sesudu kecil minyak dan sedikit garam masak sehingga air mendidih di dalam periuk besar. Masukkan gnocchi dan masak sehingga keping naik ke permukaan. 7. Menggunakan sudu garfu, toskan gnocchi. Letakkan dalam mangkuk 
8. Tuangkan sos di atas dan taburkan beberapa Keju Parmesan parut segar. Menikmati.

                           


Sos bolognaise saya
(anda boleh gantikan dengan sos spagetti putih
saya suka sos spagetti merah)

bahan:
Minyak zaitun 
4 bawang putih ~ dicincang
1 bawang besar ~ didadu
1 bngkus daging kisar Ramli ~lerai2 kan
2 biji tomato besar ~ didadu Kimball Spagetti Sauce Kering
Kemangi Merah, capsicum kuning dan hijau ~ didadu
Gula
Garam

Cara
1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk. Tambah bawang putih cincang dan goreng sehingga perang keemasan.
2. Tambah bawang dipotong dadu dan masak sehingga naik bau
3. Tambah daging cincang dan kacau hingga separuh masak.
4. Tambah tomato dadu. Kacau Biarkan ia masak.
5. Tambah dalam Sos Kimball Spagetti, garam, gula selasih, lada dan manis.
6. Biarkan reneh sos selama 5 minit lagi, tutup kan ia
7. Buang dari haba dan bersedia untuk dituang dalam gnocchi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan