Ahad, 14 Oktober 2012
Resepi kek coklat kukus moist
Kek coklat kukus moist
Resepi enak
Bahan A
1 cwn gula pasir
- saya guna 1 cwn gula perang coz bnyk stok gula perang kt umah
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat - saya cuma guna 1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
- guna sudu kecik KFC
* ayak bahan B sebanyak 3 kali
Bahan
4 biji telur Gred B - blend hgga kembang/ berbuih
Cara2
1. Satukan semua Bahan A dlm periuk. Masak atas api perlahan. Kacau selalu. Masak hgga semua larut & sebati. Bila dh mendidih ckit, bleh la tutup api. Ketepikan & biarkn sejuk
Masak Bahan A atas api perlahan
2. Panaskn periuk kukusan
3. Masukkn Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A scara berselang-seli. Kacau sebati setiap kali bahan dimasukkn. Tapiskan adunan jika nampak berketul2. Masa buat ni akak tapis adunan tu. Tekstur kek pn jd cantik. Adunan mmg agak cair
Masukkn tepung. Kacau sebati
Masukkn telur. Kacau sebati lagi.
Buat selang-seli hgga telur & tepung abis
dimasukkn dlm mangkuk adunan coklat
4. Masukkn adunan ke dlam loyang yg telah digris ngn mentega/marjerin & telah dipanaskn terlebih dahulu. Tutup loyang ngn aluminium foil. Klau xde aluminium foil, penutup kukusan kena la balut ngn kain bersih supaya air x menitik atas kek semasa proses mengukus. Kukus selama 1 jam
5. Bila kek dh masak, bleh la angkat & Topping tuk kek ni
Coklat masakan + susu cair + butter ckit. Masak atas api kecik hgga sebati. Biar agak sejuk baru tuang atas kek..
Bleh gak guna resepi ni..1 cwn serbuk koko1 cwn susu pekat manis1-2 sudu teh serbuk nescafe 3 in 11/4 cwn minyak1/4 cwn susu cair- masukkn semua skali dlm periuk & masak atas api perlahan hgga semua sebati. Pastu rasa sndri, apa2 yg kurang bleh tambahkn.. adjust ikut suka. Sukatan ni pn kdg2 akak x ikut sgt pn..
masa kukus, api sederhana atau perlahan?
BalasPadam